web_head

IPSF: Domarutbildning i Dortmund

Jag har nyligen varit på domarutbildning i Dortmund för att utbildas till en sk master trainer. Detta för att själv så småningom kunna hålla i internationella domarutbildningar.

Efter 12 internationella tävlingar har jag hunnit få hyfsat stor erfarenhet av att döma och måste säga att det system IPSF har skapat är unikt. Enligt detta sätt att döma ska det inte spela någon roll vad du personligen tycker om den tävlandes stil eller uppträdande utan här gäller "teknisk fakta". Klättrade tävlande med bakre foten flexad dras 0,2 poäng av. Går den tävlande in i ett trick och inte har helt sträckta knän dras 0,2 poäng.

Gör den tävlande en kombination av 2 snurrar? +0,5 poäng om båda snurrarna är 360 grader på en spinner eller 360 tillsammans på en statisk. Osv... Precis som i andra sporter är det tufft att tillhöra eliten, så varför inte pole?

Några som själva tävlat i de större tävlingarna gick utbildningen i helgen och för dem blev det nu mer begripligt varför domarna har dömt som de gjort under tidigare tävlingar.

Jag tycker inte att vi ska ta bort det artistiska i pole, för mig är det anledningen varför jag började. Att få uttrycka något i samklang med teknik, styrka och akrobatik. Men hur dömer man 'konst'? Det ligger slutligen i betraktarens öga.

Säkert skulle fler tävlingar ha nytta av att använda grunderna i dessa mer rättvisa regler men kanske lägga olika mycket tyngd på artistiskt uttryck, dans och teknik för att fortfarande kunna ha kvar sin tävling med sitt särskilda fokus. Detta skulle förmodligen även minska diskussioner i efterhand kring om rätt person vann.

För att detta ska vara möjligt krävs fler domare med utbildning och erfarenhet och ett bättre samarbete mellan tävlingsarrangörer, tävlande och domare. Där hoppas jag kunna bidra och dela med mig av min kunskap och erfarenhet!

Vad tycker ni? Hur ska poledance dömas? Hur gör man det rättvist utan att tappa bort dansen och det artistiska? 

Petra
 
Etiketter: petra domare ipsf

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Etikettmoln