Studio DQ banner

Tävling; WPSC2013 Summering del 1

Så var det andra WPSC över. Som vanligt svettigt och roligt!

Jag, Danne, Ibo och hans tjej Venessa flög på torsdagen och landade i ett galet varmt och fuktigt London. För mig började fredagen vid 11 då vi 16 domare och huvudomaren Florenza träffades på York Hall för sista utbildningen och ytterligare ett domarprov innan tävlingarna startade på lördagen.

Under 2 månader har vi pluggat. Hårt. IPSF har introducerat ett nytt poäng system som bygger på att man tar bort ’eget tycke’ och fakta gäller. Vilken åsikt du som domare har spelar ingen roll, ett trick är ett trick och det ger poäng. Varje trick har ett värde, tex är iron X 0,7 i värde medan en table top har 1.0. Har du inte sträckta tår får du minus, har du dålig ingång får du minus, har du dålig utgång får du minus osv

I panelen är man 7 domare.

2 st Tech 1&2 som tittar på tech bonus (du får poäng om du är flexibel, stark, gör dynamiska kombinationer på spinner osv)

2 st Tech 3&4 som tittar på tech deductions (dåligt utförande, dåliga linjer, om du torkar av händerna, om du faller, om du tappar balansen, använder mer än 70% av stolpen minst 2 gånger, att du använder båda stolparna lika mycket osv)

2 st Art & Choreo (som tittar på scennärvaro, artistiska element, om du använder hela scenen, kläderna, ansiktsuttryck osv)

Sedan en domare som kollar att du gör alla compulsury moves. Dvs den tävlande har i förväg fått lämna in en lista på vilka av de trick man måste göra (5 st styrke trick och 5 st flexibilitets trick) i vilken ordning man ska göra dem samt om man gör några som en combo (vilket ger extra poäng) samt om man gör dem på statisk stolpe och får dem att snurra eller att man gör dem på spinner, vilket allt ger bonuspoäng OM man fyllt i detta.

Alla tech och AC domares poäng läggs ihop och delas så att man får poäng som är väldigt rättvisa.

Tex gör du en Fenix till en jade, compulsury domaren ger dig 0.9+0,5 poäng för att du klarade dom, Tech 1&2 ger 0,5 poäng för att du gjorde den på en statisk stolpe men fick den att snurra samt 1 poäng för att du la ihop två compulsury moves till en combo. Men tech 3&4 gör avdrag -0,2 för att du inte pointade tårna.

När man kan det och förstår det ett suveränt system! Men det kommer ta lite tid innan alla vänjer sig vid det. Många av de tävlande hade fyllt i sina compulsury formulär fel eller helt enkelt missat att skriva in bonusar vilket resulterar i att de missar poäng. En del kanske hade fyllt i en combo som de sedan ändrar på. Då är det -3/per gång om du inte utför de trick du har sagt att du ska göra. Om du försöker men inte håller de 2 sekunder man måste för du 0/per gång.

Det gör det lättare för oss domare då man inte är lika utsatt. Nu finns det fakta att döma efter, håller du inte tricket 2 sek räknas det inte, använder du inte 70% av stolpen får du inga poäng i den kategorin osv. Många av tävlingarna som finns så går man på erfarenhet, känsla och personligt tycke. Inte här. Men som sagt det kräver lite mer av de tävlande så i höst kommer kurser hållas för coacher och tävlande för att utbilda dem hur man ska använda systemet och formulären.

Vi domare har fått den här träningen under flera månader och har pluggat och testats (näst sista provet var att bedöma 8 videos på de olika positionerna samt svara på 60 frågor på 90 minuter MINST sagt stressigt). Tillbaka till fredagen igen, så där satt vi 17 i ett trångt rum och London hade sin värsta värmebölja på 7 år, varmt var bara förnamnet! Vi fick se videos och provdöma, Florenza gick hårt åt och vi fick förklara varför vi gjort si och så inför alla. Klockan 20.00 var vi klara med träningen och provet drog igång.

Tyvärr var det en domare som inte klarade provet och fick lämna tävlingen. Iom att de trott att alla skulle klara det hade vi redan innan fått uppge vår relation till de tävlande och blivit placerade i klasser som vi inte hade nära relationer till någon i. Dvs jag skulle inte döma herr. Men när sista domare inte klarade sitt prov fick jag även ta över hennes klasser, dvs jag dömde dam, masters 40+, masters 50+, novice och junior. Puh!

Efter blev vi bjuda på en trevlig middag på en svensk restaurang som hette Fika =) Sedan satt några av oss uppe till 02 och sorterade compulsury forms…

Lördagen började med qualifications 09.00, som vanligt när det är tävling funkar inte allt funktionsfritt. Fel musik sattes på flertalet gånger, proppar gick så lamporna släcktes, vid ett tillfälle försvann musiken helt mitt under ett program, men galet proffsiga Haruna Matsunami från Japan körde vidare och ville senare inte repetera trots att hon erbjöds möjligheten. Hon fick dagens största och längsta applåder.

Sedan var det flertalet tävlande som hade samma musik (de hade fått skicka in i förväg), vilket är ganska vanligt och inget som varken arrangören eller de tävlande brydde sig i. Några kläder som fick justeras och en hel del annat, precis som det alltid är!

Svenska Ibrahim och vår egen Danne tävlade under lördagens qualifications. Ibo slet med dåligt grepp och en brännskada efter ett drop och Danne tänjde ut en muskel i underarmen under första tricket så tyvärr gick ingen av dem vidare till söndagens final. Men de representerade Sverige väl och jag är glad att de valde att åka.

Innan lördagens tävling var över fick vi domare ta ett dramatiskt beslut. Innan hade det sagts att det skulle vara 10 dam, 10 dubbel och 10 herr i final. Men då masters och novice/junior kategorierna tillkom togs beslutet att dra ner herr och dubbel till 8 var. Dam hade 4 gånger så många som sökte så ser man till antalet % så var beslutet rätt. Problemet var bara att de glömde kommunicera ut det. Så det blev lite stormigt när herrarna insåg när de klev ner från scenen att de bara var 8 som gick vidare, nåväl det var inte det mest dramatiska.

Vi hade även en av damerna som inte genrepade, kom för sent, hade inte lämnat in sitt compulsury form samt vägrade ta av sig sina smycken (i reglerna står att man inte får ha smycken). Ibland är det skönt att inte vara arrangör utan sitta som domare och inte behöva delta i alla diskussioner, för varje tävling har sin egen problematik!

Och när poängen var klar från damernas så var de 9 första helt klara, på den sista platsen hade vi 3 tjejer inom loppet av 1 poäng. De låg mer exakt 0,2 hundradelar ifrån varandra. Så vi domare tog beslutet att låta alla 12 tävla i finalen. Och vilken final det blev!

/Petra

Forts imorgon….

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Etikettmoln