Studio DQ banner

Tävling; Poledance Cup summering

Foto av Michal Toczynski Foto av Michal Toczynski
Så var finalen över och en galet rolig men lååång helg är över.

Summering;
Jag var skeptisk till utagningsproceduren där vi domare direkt höll upp våra poäng samt fick motivera dem och ge feedback till den tävlande direkt.

Jag har inte problem att stå för mina poäng, men tänkte att det blev lite väl mycket Let's dance av det hela. Det blev det inte.

Eftersom detta var en artistisk tävling där vi som domare inte skulle räkna ihop tricks och avdrag utan mer gå på en magkänsla. -Väckte den tävlande med sitt program en känsla hos oss? Behövs inte mer än 10 sek efter för att summera och den första, initiala känslan är ofta den rätta.

När hela uttagningen var över pratade jag med många av de tävlande och de tyckte det var superbra att få vår feedback, även om den ibland var hård. Över 50% av de som tävlade har aldrig tävlat tidigare och när får du chansen att visa upp dig och få bra/ärlig feedback?

Vad jag vet är detta unikt för denna tävling och jag hoppas vi får se fler i framtiden, för de tävlingar som finns riktar sig alltid till de bästa och för att någongång bli den bästa behövs rutin och erfarenhet, något som är svårt att få om man inte tävlar.

Något som också skilde sig från andra tävlingar var att den tävlande fick komma in på scenen och förklara sitt nummer innan de gjorde det, vi fick 'lära känna' dem bättre samt höra vad som inspirerat deras program och varför de tex valde just den musiken osv.

Under uttagningarna tittade vi domare på idén, koreografin och om den tävlande lyckades få oss att känna något. Om man halkade, föll, eller inte satte ett trick helt var ointressant.
Under finalen tittade vi även på tricks biten men den var inte det viktigaste. Det viktigaste var att leverara en koreografi och historia, fylld med känslor och vackra linjer. Det delades ut ett pris för bästa koreografi, som vanns av Alex och hans 'Alice i underlandet' saga.

Efter de framfört sitt program fick de tävlande stanna kvar på scenen och kommentera sitt uppträdande samt ta emot feedback från juryn. Om det är något jag tycker de kan förbättra till nästa år är det kanske den här biten. Om du har kört för fullt i 2 -3,5 minuter är det svårt att ens prata, samt om du fått tex 4 av en domare och så får du en mick och frågan hur känns det att få en 4a (av 10) så är det inte lätt att med ett leende få till ett vältänkt svar. Nu klarade de flesta detta på ett bra sätt, men tror man kan ge frågorna ett större djup samt låta de tävlande veta innan att dessa frågor ev kommer så att de får tid att förbereda sig. Speciellt om de inte pratar engelska!

Men det är en väldigt intressant tävling (både för de tävlande, jury och publik) och diskutionen 'vad är konst' var brännande het under efter-middagen och efter-festen. Och med det tror jag PoleDanceCup har nått sitt mål. Att introducera fler unga 'up-and-coming' till tävlingensvärld och att skapa en debatt vad som är konst. JAG ser ifall fram emot nästa år och har du möjlighet antingen som tävlande eller publik, åk till Polen!

/Petra

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Etikettmoln